عمل بای پس معده نوعی جراحی کاهش وزن است که به روش ایجاد یک کیسه کوچک از معده و اتصال کیسه تازه ایجاد شده به طور مستقیم به روده کوچک انجام می شود. پس از بای پس معده، غذای بلعیده شده به داخل این کیسه بریده شده از معده و سپس مستقیما به روده کوچک می رود و در نتیجه قسمت اعظم معده و قسمت اول روده کوچک شما را دور می زند. بای پس معده یکی از رایج ترین انوع جراحی چاقی است. بای پس معده زمانی انجام می شود که رژیم و ورزش موثر نبوده و یا زمانی که به دلیل وزن بالا، فرد دچار مشکلات جدی سلامت شده باشد.
بای پس معده برای کمک به کاهش وزن و کاهش خطر مشکلات سلامتی مرتبط با اضافه وزن انجام می شود، از جمله:
ریفلاکس گوارشی
مشکلات قلبی
فشار خون بالا
کلسترول بالا
آپنه انسدادی خواب
دیابت نوع 2
سکته
سرطان
ناباروری
بای پس معده به طور معمول بعد از اینکه شما با بهبود رژیم غذایی و فعالیت ورزشی سعی بر کاهش وزن داشته اید اما موفق نبوده اید انجام می شود.
برای چه کسانی انجام می شود؟
به طور معمول بای پس معده و جراحی های دیگر کاهش وزن در صورتی قابل انجام هستند که:
شاخص توده بدنی (BMI) 40 یا بالاتر باشد.
شاخص توده بدنی بین 35 تا 39.9 باشد و مشکلات جدی مرتبط با اضافه وزن وجود داشته باشد، مثل دیابت نوع 2، فشار خون بالا یا آپنه شدید خواب. در مواردی در صورتی که شاخص توده بدنی بین 30 تا 34 باشد و مشکلات خیلی جدی به خاطر این اضافه وزن برای سلامت فرد ایجاد شود، می تواند کاندید انجام یکی از عمل های جراحی لاغری شود.
اما جراحی بای پس برای هرکسی که اضافه وزن دارد مناسب نیست و فرد باید شرایط خاصی برای این عمل داشته باشد که لازمه آن بررسی ها و معاینات پزشکی است.
ریسک و خطرات:
مثل هر جراحی بزرگ دیگر، جراحی بای پس معده و جراحی های دیگر در ارتباط با کاهش وزن در کوتاه مدت و طولانی مدت خطراتی را به دنبال دارند.
خطرات مرتبط با این جراحی مشابه جراحی های شکمی دیگر است و شامل:
خونریزی زیاد
عفونت
عوارض جانبی مرتبط با داروهای بیهوشی
لخته خون
مشکلات مرتبط با ریه و تنفس
نشتی از دستگاه گوارش
ریسک و خطرات مرتبط با بای پس معده در طولانی مدت شامل:
انسداد روده
سندرم دامپینگ با علائم اسهال، تهوع و استفراغ
سنگ های صفراوی
فتق
قند خون پایین
سوء تغذیه
سوراخ شدن معده
زخم
تهوع
چگونه برای این جراحی آمده شوید؟
در هفته های قبل جراحی ممکن است نیاز باشد که فعالیت بدنی داشته باشید و از مصرف تنباکو پرهیز کنید.
بلافاصله قبل جراحی محدودیت هایی در غذا، نوشیدنی و داروهای مصرفی برای شما در نظر گرفته می شود.
بهتر است کسی در خانه بعد از عمل جراحی از شما مراقبت کند.
در طول جراحی بای پس معده:
قبل شروع جراحی از بیهوشی عمومی استفاده می شود. اینکه جراح برای انجام پروسه از چه روشی استفاده کند به شرایط فرد و تجربه پزشک بستگی دارد. بعضی جراحی ها به روش سنتی و ایجاد برش بر روی شکم انجام می شوند، هرچند اکثرا به صورت لاپاروسکوپی صورت می گیرند. بعد از ایجاد برش به روش جراحی باز یا لاپاروسکوپی، جراح قسمت بالایی معده را برش می دهد و آن را از بقیه قسمت های معده جدا می کند. قسمت جدا شده اندازه یک گردو است و حدود یک اونس (28 گرم) غذا گنجایش دارد. در حالت معمول حجم معده حدود 1700 میلی لیتر است. سپس جراح بخشی از روده کوچک را برش داده و آن را مستقیما به کیسه اندازه گردوی جدا شده از معده متصل می کند. در نتیجه این پروسه، غذا بیشتر مسیر معده و قسمت اول روده کوچک را دور می زند و در عوض مستقیما وارد قسمت میانی روده باریک می شود و بدین ترتیب بدن کالری کمتری دریافت می کند. جراحی 2 الی 4 ساعت زمان می برد و ممکن است 3 الی 5 روز نیاز باشد که در بیمارستان بمانید.
پس از جراحی بای پس معده:
بلافاصله بعد از جراحی بای پس معده می توانید از مایعات استفاده کنید ولی از مواد غذایی جامد نباید استفاده شود چرا که معده و روده در حال بازسازی خود هستند. به مرور رژیم غذایی مصرفی از مایعات به مواد پوره شده تغییر می کند. پس از آن از مواد غذایی نرم می توانید استفاده کنید و زمانی که بدن بتواند مواد غذایی جامد سفت تر را تحمل کند رژیم غذایی به این دسته تغییر می کند. محدودیت های جدی درباره اینکه به چه میزان و از چه موادغذایی می توانید استفاده کنید، برای شما لحاظ می شود. پزشک پس از جراحی توصیه می کند که فرد از مولتی ویتامین های حاوی آهن، کلسیم و ویتامین B12 استفاده کند. کلسیم مصرفی باید از نوع سیترات باشد. چکاپ های متعدد پزشکی در ماه های ابتدایی بعد جراحی انجام می گیرد. رژیم غذایی در هفته های اول بعد جراحی توسط پزشک و مرکز مربوطه برای فرد تنظیم می شود ولی برای اطلاعات بیشتر در این باره می توانید به مقاله مرتبط با جراحی اسلیو معده سایت زاگرس دارو پارسیان در لینک زیر مراجعه کنید:
لینک
به دلیل کاهش وزن سریع در 3 الی 6 ماهه ابتدایی بعد جراحی ممکن است تغییراتی را حس کنید شامل:
دردهای بدنی
احساس خستگی مثل زمانی که فرد دچار آنفولانزا شده است.
احساس سرما
پوست خشک
نازک شدن و ریزش مو
تغییرات خلق و خو
نتایج:
جراحی بای پس معده می تواند کاهش وزن طولانی مدت ایجاد کند. میزان کاهش وزن به تغییرات در سبک زندگی بستگی دارد. ممکن است که فرد 70% و یا حتی بیشتر از این مقدار دچار کاهش وزن شود.
علاوه بر کاهش وزن، جراحی بای پس می تواند منجر به بهبودی یا برطرف شدن شرایط مرتبط با اضافه وزن شود، به طور مثال:
بیماری های قلبی
فشار خون بالا
کلسترول بالا
آپنه انسدادی خواب
دیابت نوع 2
سکته
ناباروری
جراحی بای پس هم چنین می تواند منجر به بهبود عملکر روزانه فرد شود و بدین ترتیب کیفیت زندگی فرد ارتقا یابد.
چه زمانی جراحی های مرتبط با کاهش وزن موثر واقع نمی شوند؟
ممکن است فرد بعد انجام جراحی به میزان کافی وزن کم نکند یا اینکه مجدد دچار افزایش وزن شود. این امر زمانی که فرد به تغییرات سبک زندگی پایبند نباشد می تواند اتفاق بیفتد. به طور مثال اگر فرد مرتبا از میان وعده های با کالری بالا استفاده می کند ممکن است کاهش وزن کافی اتفاق نیفتد. برای پیشگیری از افزایش مجدد وزن باید تغییرات دائمی موثری در رژیم غذایی ایجاد کنید و به طور مرتب فعالیت فیزیکی داشته باشید. اگر متوجه شدید که وزن کم نمیکنید یا با مشکلاتی بعد از جراحی مواجه شدید سریعا به پزشک خود مراجعه کنید.
منبع:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/gastric-bypass-surgery/about/pac-20385189