بازگشت محتویات معده به مری یکی از شایع ترین اختلالاتی است که دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار می دهد، به غیر از اثرات مستقیم اسید معده بر بافت مری، سطوح مخاطی راه های هوایی فوقانی (حلق، حنجره، گوش میانی) و راه های هوایی تحتانی می توانند تحت تاثیر قرار بگیرند. علائم رفلاکس صرفا به صورت سوزش پشت جناغ، سر دل و مری نیست و ممکن است علائمی مثل گرفتگی صدا، سرفه مزمن، گلودرد، طعم تلخ دهان، آسم و مشکل در بلع نیز بروز پیدا کند. در مواردی بازگشت اسید معده به مری و حلق به صورت آبریزش بینی خود را نشان می دهد.
آبریزش بینی معمولا می تواند علل عفونی، آلرژیک و در صورتی که در این دو دسته قرار نگیرد به عنوان آبریزش بینی غیر آلرژیک طبقه بندی می شود. داروهایی مثل آنتی هیستامین ها، کورتیکواستروئید ها چه به صورت خوراکی و چه به صورت استفاده در بینی به فرم اسپری یا قطره می توانند برای کنترل آبریزش بینی مورد استفاده قرار بگیرند.
در یکی از تماس های بیماران با مشاوره دارویی زاگرس دارو پارسیان، فرد از آبریزش بینی چندین ساله مقاوم به انواع داروهای مصرفی شکایت داشت، تا به حال از داروهای سرکوب کننده اسید معده استفاده نکرده و مراجعه ای درباره بررسی مشکلات گوارشی نداشته است. طبق علائم توضیح داده شده احتمال وجود رفلاکس گوارشی و به دنبال آن بروز آبریزش بینی غیرآلرژیک برای ایشان تشخیص داده شد و فرد پس از راهنمایی های لازم در خصوص تغییرات در سبک زندگی به فوق تخصص گوارش ارجاع داده شد.
در ادامه به بررسی های علمی که در این خصوص گزارش شده میپردازیم.
رفلاکس (ریفلاکس) گوارشی یا همان بازگشت اسید از معده به مری و یا حلق ممکن است علائمی در سیستم تنفسی ایجاد کند و یا اینکه بالعکس بعضی از بیماری های مرتبط با سیستم تنفسی و راه های هوایی، علائم رفلاکس گوارشی را بدتر بکنند. به طور مثال آسم یکی از ریسک فاکتورهای بروز بازگشت اسید معده به مری در نظر گرفته می شود.
در مطالعه ای که در سال 2021 انجام گرفت ارتباط بین آبریزش بینی آلرژیک و رفلاکس گوارشی مورد ارزیابی واقع شد. این مطالعه 5 سال به طول انجامید و یک گروه 36000 نفره کودک دچار آبریزش بینی آلرژیک و گروه دیگر بدون این علامت مورد بررسی قرار گرفتند. این افراد سابقه ابتلا به رفلاکس گوارشی نداشتند. در نهایت این بررسی به این نتیجه رسیدند که آبریزش بینی آلرژیک یک ریسک فاکتور برای بروز رفلاکس معده است.
در مطالعه ای دیگر که در سال 2015 به چاپ رسیده و بررسی های 10 ساله روی جمعیت حدود 5400 نفره نشان داد که افراد دچار رفلاکس گوارشی بیشتر در معرض بروز علائم آبریزش بینی هستند و هرچه علائم گوارشی شدیدتر بود احتمال بروز آبریزش بینی نیز بیشتر بود. به همین دلیل کسانی که علائم حساسیتی آبریزش بینی بدون دلیل دارند و یا نسبت به درمان ها مقاوم اند باید از نظر بروز علائم گوارشی بررسی شوند.
علاوه بر این ها در مطالعاتی دیگر نیز این ارتباط بررسی و نتایج مشابه موارد گفته شده به ثبت رسید که تائید کننده ارتباط رفلاکس گوارشی با علائمی مثل آبریزش بینی است. در این شرایط فرد ممکن است از علائم گوارشی خاصی شکایت نکند ولی با دریافت داروهایی مثل سرکوب کننده های اسید معده، سرفه و آبریزش بینی و یا موارد این چنینی بهبود یابد.
منبع 1:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25808429/
منبع 2: